Brug næsen, når du spiser

-Fordi din mor ikke kan lave gode frikadeller, betyder det jo ikke, at alle frikadeller smager dårligt! Måske er din tante smadder god til at lave nogle, som du godt kan lide. Derfor er det også meget forkert at sige, at der er ting man ikke kan lide!

Der bliver ikke lagt fingre imellem hos bagermester Klaus Nielsen i Enø Bageri. De unge mennesker fra Susåskolen i Skelby får hans ærlige mening om deres spisevaner og vrængen på næsen af forskellige madvarer.

-I skal lære at dufte til de ting i spiser, finde ud af hvilke krydderier der er brugt, og få jeres far og mor derhjemme til at hjælpe jer med det. I skolen vil det også være en god øvelse i "kødsløjd", at finde ud af, hvordan de forskellige ingredienser er sammensat.

En snes elever fra 6. klasse er på besøg hos bageren, hvor de bl.a. får lov til at slå et ordentligt slag i bolledejen, samtidig med at Klaus fortæller om sit fag. Der bliver lavet fine små boller, flettede brød, små mænd, skildpadder og andre kreative figurer, som senere bliver sat til hævning og bagt.

I mellemtiden kaster børnene sig ud i en større produktion af romkugler, produceret med ægte rom.

-Det bevirker, at romduften fordamper i løbet af et par dage, men de smager langt bedre, end hvis vi brugte essenser.

Besøget hos den stolte håndværksmester har ganske givet fået børnene til at tænke lidt mere over tingene, og det kan da godt være både mor og far "skal stå tidligt op", for at forklare lidt om det der puttes i hovedet ved aftensmåltidet.
 
 

-Rigtigt brød er ikke noget man hiver ud af fryseren. Derfor er det også noget pjat, når et stort benzinselskab siger, at de er dem, der laver mest brød i Danmark.

 

-I må lave lige hvad I vil, sagde bagermester Klaus Nielsen til de unge mennesker, og så gik der gang i de mange små kreative sjæle.

Både drenge og piger kastede sig over opgaven med stor iver.

 

 

-Dej er ligesom et garnnøjle. Triller man det, er der ingen problemer, men begynder man at rive og flå i det, så går det galt.

Klaus Nielsen er god til at øse ud af sin viden til de unge mennesker. 

 

Romkugler fremstillet af daggammelt wienerbrød, kakao og ægte rom er ikke det værste, man kan stå og fedte med.
-Når vi bruger ægte rom forsvinder romduften efter et par dage, men det smager langt bedre end romkugler med essens.

 

-Har du set, hvor store vores små brød er blevet?

Efter 20 min. i hæveskabet ryger de mange brød i forskellige former i ovnen, og her får de endnu mere størrelse. 

 En lille skildpadde man kunne have i et syltetøjsglas, er blevet til en oceangående havskildpadde efter bagningen ved 260 C. 

Se og hør optagelser fra skoleklassens besøg hos Enø Bageri her

 

07.12.2009  15:45