Kakaofabrik

Korn, kakao, krigere og kludesko

Karrebæksminde var tilbage i 1850’erne den anden største udskibningshavn af kornprodukter i Danmark. Derfor opførte den daværende baron Scheel-Plessen fra Saltø Gods et stort kornmagasin på Alléen 47, et af i alt 5 magasiner i Karrebæksminde.

Under første verdenskrig var en del af magasinet indrettet til militær forlægning, og senere blev der en kort overgang fremstillet kludesko af gamle bildæk og groft klædestof. I midten af 50’erne blev magasinet omdannet til kakaofabrik, hvor man importerede kakaoskaller fra Vestafrika via Tyskland.

Da fabrikken startede i 1954, ansattes Poul Jensen Nielsen som forvalter. Poul Jensen Nielsen ansætter senere arbejdsmand Erland Pedersen der i 1966 overtog jobbet som forvalter, da Poul Jensen Nielsen forflyttes til en anden A.H.R. Mortensen virksomhed i København.

Skallerne blev malet til pulver og iblandet ren chokolade fra Holland og chokoladerester fra Galle & Jessen. Det færdige produkt blev til kakao, og det var en virkelig god og kraftig blanding, der strakte langt. Størstedelen af blandingen blev eksporteret til Iran og Irak, kun en ganske lille del, blev solgt i Danmark.

Når der var rigtig travlhed på fabrikken, hentede man ofte 2-4 løsarbejdere ind for at hjælpe til.

Alle råvarer og færdige produkter til og fra fabrikken blev fragtet på lastbiler, selv om skibene næsten kunne ligge til ved bagdøren.

Efter 35 år lukkede og slukkede Erland, da produktionen blev indstillet i 1989. Bygningen blev herefter købt af Hans Richard Jørgensen, der indrettede tre herlige lejligheder og en butik.

Byens andre kornmagasiner blev bl.a. til skibsprovianteringshandel, cafeteria, restauration, tømrerfirma, lagerhal og opbevaring for fiskernes garn og redskaber. 

 

Kilde: www.lodsen.dk