Kinesisk uldhåndskrabbe kiggede indenfor

Den kinesiske uldhåndskrabbe er et frygtet skadedyr i Nordtyskland, hvor den lever i stort tal i floder og kanaler. 

Det er ikke hver dag man får besøg af en kinesisk uldhåndskrabbe i sit net på Karrebæk Fjord. Men det gjorde fritidsfisker Kurt Hansen forleden.

-Nu har jeg fisket i 35 år og har aldrig lagt mærke til den, siger han.
Og det er heller ikke sikkert, at han tidligere har haft nogen af slagsen i ruserne tidligere.

Den kinesiske uldhåndskrabbe kommer oprindeligt fra Kina, hvor den er så stor en delikatesse, at den næsten er opfisket og ved at være en truet art, men omkring 1900 er dens larver kommet i ballastvandet på et skib til Holland, og derfra har den bredt sig til de tyske floder og kanaler, samt til det sydlige England.

I de sidste par år, har man også observeret eksemplarer af arten, der kan blive 30 cm. lang, i de danske farvande.

Krabben er udmærket at spise, selv om der ikke er så meget kød på den. Man skal endelig ikke smide den ud igen, hvis man fanger den, idet den er kendt for i stort antal, at ødelægge diger og brinker, hvor de graver lange gange og huller.

Den kinesiske uldhåndskrabbe er et rovdyr, der også er i stand til at tilbagelægge mange kilometer om dagen i sin jagt på føde.

Biolog i Fjordhuset i Karrebæksminde Anne Katrine Blond har krabben i pleje i sit store akvarie, og her kan man se den lådne krabat i efterårsferien, hvor den oftå må over i et mindre badekar, for at blive vist frem for de mange interesserede gæster.

 


17102012 12:54